Hakken in de prehistorie?

Tegenwoordig heeft iedereen ontzettend veel paar schoenen. Verschillende voor elk seizoen en voor elke outfit. Wanneer je bij de van arendonk binnenloopt weet je niet waar je moet beginnen met kijken, omdat er zoveel keuze is. Ga je voor de Elena Iachi dameschoenen, of heb je toch liever een ander merk? Vanzelfsprekend waren er niet altijd zoveel verschillende schoenen op de wereld, maar waar liepen ze vroeger dan op?

Schoenen in de prehistorie

Vaak zie je dat schoenen en kledingstukken van vroeger weer helemaal in de mode komen, maar daar hoeven we met de schoenen uit de prehistorie gelukkig niet voor de vrezen. Men droeg toen namelijk schoenen gemaakt van enkel dierenhuiden, om hun voeten van de kou te beschermen. Ze maakten deze schoenen door de huid schoon te maken met vuurstenen en vervolgens soepel te maken door het in te wrijven met vet of rode oker. De huid maakte ze vast met een riempje, zodat het goed bleef zitten in deze tijd.

De tijd van de Grieken en Romeinen

De nuttige riempjes uit de prehistorie werden nog steeds volop gebruikt in de tijd van de Grieken en Romeinen. Wellicht zul je het beeld van een griek of romein met hoge sandalen met ontzettend veel riempjes wel herkennen. Schoenen waren deze tijd een teken van rijkdom, aangezien slaven deze niet droegen in deze periode. Romeinen waren erg gesteld op hun sandalen, dit was dan ook vaak het duurste kledingstuk dat ze droegen gedurende periode.

De 16e en de 17e eeuw

In deze periode werd een hoge hak voor het eerst geïntroduceerd door koning Hendrik III van Frankrijk. In het paleis van Versailles leek het een heuse modeshow, waar de hakker alsmaar hoger en hoger werden. De hoogte van de hak had te maken met status. Mensen van adel droegen in deze tijd natuurlijk zo’n hoog mogelijke hak en daarom is het zeker goed om te kijken naar de mogelijkheden.

De 18e en 19e eeuw

In deze periode verdween de hak, omdat de adel na de Franse Revolutie niet zoveel status meer had als voorheen. Hierom ging Frankrijk, net als veel andere Europese landen, een Engelse modetrend overnemen. In dit land droeg men namelijk zwarte en sportieve schoenen. De schoen werd steeds verder ontwikkeld. Zo werden er veel elk soort sport een ander soort schoen gemaakt. In het begin konden alleen de rijken dit betalen, maar toen de naaimachine werd uitgevonden werd dit ook betaalbaar voor de arbeidersklasse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.